«Չծերացող» միրգ բանջարեղենի գաղտնիքը

Մրգերում և բանջարեղենում տեղի ունեցող  բոլոր կենսաքիմիական պրոցեսները կախված են ջերմաստիճանից: Բարձր ջերմաստիճանի դեպքում նյութափոխանակությունն արագանում է և խոնավության, վիտամինների և օրգանական նյութերի կորուստ է լինում: Արդյունքում միրգն ու բանջարեղենը սկսում են արագ «ծերանալ» և դառնում են ոչ պիտանի: Որպեսզի նվազեցվի մրգի և բանջարեղենի քաշի բնական անկումը, և առավելագույնի հասցվի պահպանման ժամկետը, անհրաժեշտ է բերքահավաքից հետո հնարավորինս շուտ սառեցնել ապրանքը և պահպանել պահեստավորման օպտիմալ ջերմային պարամետրերն ու օդափոխության որոշակի ռեժիմը:  Հենց այդ պատճառով էլ խորհուրդ է տրվում մրգերը և բանջարեղենը հիմնականում պահել սառնարանային պահեստներում: Թարմ, սննդարար նյութերով ու վիտամիններով հարուստ, առանց քիմիական հավելանյութերի՝ էկո  մթերքի պահանջարկը գնալով մեծանում է շուկայում և ստիպում՝ ավելի մեծ ուշադրություն դարձնել մթերքների պահպանման ու պահեստավորման պայմաններին: Ճիշտ կառուցվածքի դեպքում հատուկ այդ նպատակով պատրաստված սառնարանային պահեստներն ապահովում են մրգերի և բանջարեղենի արդյունավետ պահպանումը:  Գյուղմթերքի պահպանման ժամկետը պայմանավորված է մի շարք գործոններով՝ մշակաբույսերի աճեցման գործընթացից մինչև կլիմայական պայմաններ, տեսակային հատկանիշներ ու ոռոգում, բերքի հավաքման մեթոդներ ու ժամկետներ։ Այս  երկար ու աշխատատար շղթայում էական ու շատ որոշիչ դերակատարում է ունենում, հատկապես գյուղմթերքի պահման ու պահեստավորման գործընթացը։   Քանի որ հենց այս փուլում թույլ տված բացթողումը կամ սխալը կարող են զրոյացնել ամիսների Ձեր  չարչարանքը՝ զրոյացնելով նաև  Ձեր կանխատեսվող եկամուտը։ Բարձր եկմամուտ ստանալու համար հատկապես կարևոր է ճիշտ կազմակերպել բերքի արտահանման գործընթացը։ Հենց այստեղ է, որ գյուղատնտեսները հասկանում են սառնարանային տնտեսություն հիմնելու կարևորությունը:

Nazarian.am » Նորություններ » «Չծերացող» միրգ բանջարեղենի գաղտնիքը